Zdrowie w algach

 

Dieta wegetariańska i wegańska wymagają zastąpienia odstawionych produktów roślinnymi źródłami witamin i minerałów, aby nie dopuścić do niedoborów. Jednym z takich wypełniaczy jest chlorella, czyli sproszkowana alga. Zawiera ona wiele witamin, a zwłaszcza witaminę B12 oraz liczne minerały. Ale jej właściwości są tak dobroczynne, że powinna być spożywana również przez osoby bez szczególnej diety.

Dobroczynny zielony proszek

chlorella w proszkuAlgi, które można przyjmować w tabletkach lub proszku, przede wszystkim wzmacniają odporność organizmu. Oprócz tego obniżają poziom cukru we krwi. Zawierają dużo przeciwutleniaczy, więc zmniejszają stan zapalny w organizmie. Pomagają zwalczać problemy skórne oraz oczyszczają organizm z toksyn. Chronią układ krwionośny. Chlorella w proszku jest doskonałym źródłem chlorofilu, który musimy dostarczać organizmowi. Wspomaga też gojenie ran. Dostarcza nam aż dziewiętnastu aminokwasów. Niweluje skutki zmęczenia i stresu. Obniża także poziom złego cholesterolu. Właściwie nie powoduje żadnych skutków ubocznych, trudno ją przedawkować. Jeśli posiadamy proszek z dobrego źródła i jest on organiczny, nie musimy się niczego obawiać. Chlorellę można z powodzeniem dodawać do koktaili i smoothies. Wystarczy wsypać dwie trzecie łyżeczki proszku do jednej porcji napoju. Warto stosować chlorellę profilaktycznie, w ochronie przez bakteriami, wirusami oraz nowotworami. Łączyć ją można z jedzeniem o intensywnym smaku, gdyż sama posiada dość specyficzny posmak.

Należy pamiętać, że aby odczuć skutki przyjmowania alg, trzeba stosować je regularnie oraz nie dodawać ich do ciepłych posiłków, gdyż tracą one wtedy swoje właściwości. Proszek najlepiej przetrzymywać w lodówce, szczelnie zamknięty w opakowaniu i uważać w trakcie użytkowania, gdyż chlorella barwi tkaniny na zielono.