Smaczne masło z orzechów

Nie od dziś wiadomo, że orzechy są jednym z najzdrowszych produktów spożywczych, które zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Są one bardzo zdrowe, pod warunkiem, że są spożywane w naturalnej postaci bez dodatku cukru i soli.

Jak smakują masła orzechowe?

masło orzechowe naturalneW sklepach spożywczych możemy znaleźć sporo maseł z dodatkiem cukru czy soli, ponieważ dla wielu osób, naturalnych smak orzechów jest zbyt mało wyrazisty. Jest to kwestia przyzwyczajenia, ponieważ osoby spożywające dużo glutaminianu sodu, mają zakłócone poczucie smaku i potrzebują spożywać mocno przyprawione dania, aby odczuwać to jak smakują. Masło orzechowe naturalne nie posiada w swoim składzie niczego więcej poza zmielonymi orzechami. Są bogatym źródłem witaminy A, E, mają sporo żelaza, magnezu i wapnia. Masła orzechowe przyszły do naszego kraju zza oceanu, ponieważ to Amerykanie zaczęli je produkować na masową skalę i u nich jest to bardzo popularne smarowidło do kanapek, naleśników czy placuszków. Najlepsze są masła bez dodatków, ponieważ masło samo w sobie jest kaloryczne, a uzupełnienie je o chrupki smakowe, tylko zwiększy ich wartość energetyczną. Taki produkt można wprowadzić w diecie dziecka, zamiast popularnych kremów z czekoladą i cukrem do smarowania. Trzeba tylko uważać z ich wprowadzaniem, ponieważ orzechy mogą powodować uczulenia. Słoik masła orzechowego może kosztować od dwudziestu do nawet pięćdziesięciu złotych, w zależności od rodzaju użytych orzechów. Mają one długą datę ważności i można je przechowywać poza lodówką.

Poza osobami uczulonymi na orzechy, każdy z nas powinien je przynajmniej raz na czas spożywać, jeżeli na przykład z uwagi na uzębienie, nie jest w stanie ich gryźć. Masło nada się do wielu dań, deserów i przekąsek, ponieważ jest bardzo uniwersalne.