Na co zwrócić uwagę, wybierając folię kiszonkarską?

 

Aby wyprodukować kiszonkę lub sianokiszonkę dla zwierząt gospodarskich, konieczne jest zastosowanie odpowiedniej folii. Najpierw jednak trzeba wspomnieć, czym różni się kiszonka od sianokiszonki. Ta pierwsza wytwarzana jest najczęściej z kukurydzy, buraków, a sianokiszonka powstaje (jak sama nazwa wskazuje), z siana czyli z różnych gatunków skoszonej trawy.

Folia zabezpieczająca przed ulatnianiem dwutlenku węgla

folia kiszonkarskaMateriał umieszczony zostaje w folii, w której dochodzi do kiszenia czyli fermentacji. Proces fermentacji odbywa się tylko i wyłącznie wtedy, kiedy nie ma dostępu do tlenu. Jeśli przez folię będzie przedostawał się tlen, to pasza po prostu zacznie gnić. Należy wybierać folie elastyczne, które zniosą nawet mroźne warunki. Folia musi być odporna na rozdarcia i przebicia (szczególnie jeśli chodzi o kłosy, które znajdują się w sianokiszonkach). Taka folia kiszonkarska powinna też zawierać specjalny stabilizator UV. Dzięki niemu folia nie będzie się starzeć z biegiem czasu pod wpływem działania promieni słonecznych. Jest to ważne, jeśli folia będzie przechowywana na zewnątrz i będzie narażona na działanie różnych czynników atmosferycznych. Folia musi zapewniać osłonę przed ulatnianiem się dwutlenku węgla. To właśnie dwutlenek węgla pełni funkcję konserwantu w kiszonce i sianokiszonce. Poza tym folia jest w stanie zagwarantować odpowiednią temperaturę, która jest potrzebna do procesu fermentacji.

Folia powinna być taka, by możliwe było jej naciąganie bez obawiania się o pęknięcia czy skruszenia. Folię można kupić w wielu sklepach na metry – również w sklepach internetowych. Największą popularnością cieszą się folie biało-zielone, które nie przyciągają promieni słonecznych, a do tego zabezpieczają przed zwierzętami – nie są prześwitujące, więc zwierzęta nie widzą, co znajduje się w folii.