Charakterystyka folii barierowej

Stale rozwijające się gałęzie przemysłu oraz gospodarki sprawiają, że pojawiają się nowe rozwiązania dotyczące sposobów pakowania. Popularność w ostatnich latach zyskała folia barierowa. Swoje zastosowanie może odnaleźć w wielu sytuacjach. Sprawdzi się zarówno w gastronomii jak i medycynie czy przemyśle. 

Zastosowanie folii barierowej

folie barieroweFolie te posiadają bardzo dobre właściwości barierowe. Sprawdzą się świetnie w przypadku różnego rodzaju chemikaliów, tłuszczach czy pracy związanej z promieniowaniem UV oraz gazami. Jeśli chodzi o folie barierowe składają się one z maksymalnie siedmiu warstw. W warstwie zewnętrznej najczęściej wykorzystywanym materiałem jest polietylen. Zapewnia on doskonałą nieprzepuszczalność gazów oraz tłuszczów. Ponadto okres przydatności pakowanego w nią produktu wydłuża się. Folia barierowa cechuje się wysoką wytrzymałością na otarcia, przebicia czy też rozdarcia. Na rynku możemy spotkać się z wieloma rodzajami folii. Najczęściej spotykanymi są folie PET, aluminiowe, HDPE, LDPE oraz PF. W zależności od funkcji oraz pożądanego efektu jakie mają spełniać ich proporcje składowe ulegają zmianie. W wielu przypadkach wykorzystywane są waz z pochłaniaczami wilgoci do usunięcia nagromadzonej wilgoci podczas procesu pakowania. Wielu producentów oferuje nawet możliwość wykonania nadruku na foliach. Farba na nich zastosowana w pełni nadaje się do kontaktu z żywnością. Ponadto jakość nadruku jest naprawdę wysoka, z możliwością jego laminowania.

Folie barierowe zapewniają znajdującym się wewnątrz produktom ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Dzięki temu wysoka jakość produktów pozostanie nienaruszona. Ponadto nie przepuszczają one gazów oraz tłuszczy co sprawia, że są częstym rozwiązaniem w wielu lokalach gastronomicznych lub przetwórstwach żywności.